واسه سفید کردن دندان چه کنیم؟ حدود ۱۸ درصد افراد میگن که معمولا موقع عکس گرفتن سعی می کنن دندان هاشون رو مخفی کنن. بیشتر اونا از رنگ زرد دندان هاشون ناراضی ان و خجالت میکشن. الان داشتن دندانای سالم و قشنگ اهمیت زیادی داره و به همین خاطره که تعداد کسائی که از سفید کنندهای دندان استفاده می کنن یا واسه سفید کردن دندان هاشون به دندان دکتر مراجعه می کنن هر روز بیشتر و بیشتر می شه. دنداناتون اولین چیزیه که به چشم بقیه میاد. وقتی کسی که واسه اولین بار شما رو می بینه، متوجه زردی دندان هاتون شه، این پیام به اون ارسال میشه که شما مراقب سلامت خود نیستین. کسی هست که دوست نداشته باشه لبخندی قشنگ با دندانای سفید و نورانی داشته باشه؟ بهترین راه سفید کردن دندان چیه؟

 

یه سری از آدما هر چند بار که در روز دندان هاشون رو مسواک بزنن، به دلیل عاداتی چون نوشیدن قهوه و چای یا سیگار کشیدن، دندان هاشون لکه دار و زرده. دندانای زرد یا مایل به قهوه ای در بیشتر موارد نشون دهنده ی وجود یک مشکل بزرگ تره: لثهای ناسالم، نازک شدن مینای دندان و نبود بهداشت دهن و دندان. درسته که سفید کردن دندانا به محافظت از دندانا و لثها در برابر پوسیدگی و مریضیایی چون نا آرومی لثه کمکی نمی کنه، اما همه ما می خواهیم دندانای سفید و نورانی داشته باشیم.

بنا به گزارش یک دندان دکتر در سایت Dentistry IQ، «تصور اشتباهی هست که دندانای سفید رو برابر دندانای سالم می دونه، درصورتی که رنگ دندان رابطه کمی با سلامت اون داره، به هر حال برداشت مصرف کننده اینه که دندانای سفید نشونه یک دهن سالمه و این برداشت درستیه.»

در این مطلب ۶ راه حل خونگی رو به شما معرفی می کنیم که با اجرا اونا می تونین دندان هاتون رو به طور طبیعی سفید و نورانی کنین و در علاوه بر، بهداشت دهن تون رو بهبود بدین. منظم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، استفاده از جوش شیرین و پروکسید هیدروژن، غرغره ی روغن نارگیل و کالاهایی چون سرکه سیب، همه می تونن بی نیاز به مواد شیمیایی دندان هاتون رو سفید کنن، و خواص آنتی باکتریالی و پیشگیری از عفونت هم دارن.

چرا دندانا زرد می شن؟

دندانا به دلیل لکهایی که روی سطح دندان (مینا) و در بخش پایین تر ساختمان دندان ایجاد شده و گسترش پیدا می کنن، زرد یا حتی قهوه ای رنگ می شن. روش سفید یا همون مینای دندان، سفت و سخته. زیر مینای دندان، ماده ای به رنگ قهوه ای کم رنگ هست که به اون عاج میگن. اگه مینای دندان نازک شه، عاج دندان نمایان می شه که در بین بزرگ سالان دروغ. خرابی دندان از پوچی طولانی بافت سخت دندان ناشی می شه که به دلیل اسید یا chelation، بی دخالت باکتریایی، از سطح دندان زدوده شده. اما دلیل نازک شدن مینای دندان چیه؟ عواملی چون افزایش سن، ژنتیک و مصرف غذاهایی که باعث پوسیدگی یا لک شدن دندان می شن، از دلایل نازک شدن مینای دندانه. خیلی از عادات ناسالم می تونن خطر مریضیای لثه رو هم افزایش دن.

گرچه منطقی نیس که توقع داشته باشیم دندان هامون با بالا رفتن سن، بازم سفید و نورانی باقی بمونن، اما می تونیم از عواملی که تغییر رنگ دندانا رو سرعت دادن می کنن خودداری کنیم.

بعضی از دلایل زرد یا تیره شدن دندانا عبارتند از:

  • نوشیدن چای یا قهوه؛
  • سیگار کشیدن؛
  • نازک شدن مینای دندان به دلیل بالا رفتن سن؛
  • تغذیه ی نادرست که شامل مصرف بیشتر از حد غذاهای فرآوری شده با محتوای اسیدی بالاست مثل بعضی از شکلای مختلف نوشیدنیا، شکلات یا بعضی وقتا بعضی میوه ها. حتی بعضی از مکملا هم به دلیل دارا بودن اسید، نازک شدن مینای دندان رو زیاد می کنن.
  • خشکی دهن (کم بودن بزاق دهن یعنی محافظت ضعیف از مینای دندان)؛
  • با دهن نفس کشیدن و بسته بودن راه های هوایی بینی که باعث کاهش بزاق شده و اجازه نمی دن دهن و دندانا مرطوب بمونن؛
  • مصرف آنتی بیوتیک؛
  • مصرف بیشتر از حد فلوراید، به ویژه اگه این عادت از کودکی شروع شده باشه؛
  • عوامل ژنتیکی.

راهکارهای طبیعی واسه سفید کردن دندانا

۱. مسواک زدن دندانا بعد از هر بار خوردن و آشامیدن

بهترین راه سفید کردن دندانا اینه که بعد از هر بار خوردن و آشامیدن دندان هاتون رو مسواک بزنین، گرچه همیشه هم کار راحتی نیس! و بسته به اینکه هنگام خوردن یا نوشیدن کجا هستین (مثلا در مدرسه یا در محل کار) ممکنه کار سختی باشه.

خودداری از سیگار کشیدن و مصرف زیاد قهوه و نوشابه ، بهبود وضعیت بهداشت دهانی و تغذیه ی درست به پیشگیری از زرد شدن دندانا کمک می کنه. اگه عادت دارین همیشه نوشابه بخورین، بهتره از نی استفاده کنین. بعد از نوشیدن نوشابهای شیرین یا اسیدی، حتما مقداری آب بخورین. سعی کنین مصرف نوشابه رو به کمه کم برسونین تا از مشکلات اون مصون بمونین.

بیشتر غذاها دندان رو لک نمی کنن، اما اگه به نوشیدن قهوه یا کشیدن سیگار عادت دارین نباید دور از انتظارتان باشه که کم کم دندان هاتون تغییر رنگ بدن. بهتره هر سه ماه یک بار دندان هاتون رو جرم گیری کنین و این راهکارهای خونگی رو هم به کار ببرین.

۲. جوش شیرین و هیدروژن پروکسید

هیدروژن پروکسید یا آب اکسیژنه یک اکسنده ی آنتی باکتریاله که پاک کننده ای خیلی عالی واسه دهن و لثه به حساب میره و جرما و میکروبا رو از دهن می زداید. می تونین با استفاده از هیدروژن پروکسید و آب (نیمی آب و نیمی هیدروژن پروکسید) یک دهن شویه ی خوب بسازید. این محلول رو یک دقیقه در دهن بچرخونین و بعد آبکشی کنین. تحقیقات نشون داده هیدروژن پروکسید مثل یک گندزدای آنتی باکتریال طبیعی عمل می کنه و با حذف باکتریای مضر، دهن رو خوشبو می کنه. بنا به گزارش Dentistry Network، الان هیدروژن پروکسید در دندان پزشکی کاربردهای زیادی داره که عادی ترین اونا سفید کردن دندان هاس. این ماده به طور طبیعی از مریضیای لثه مثل چرک و تورم پیشگیری می کنه.

روش دیگر استفاده از هیدروژن پروکسید اینه که مقدار کمی از اونو با کمی جوش شیرین ترکیب کنین تا خمیر مثل شه. با این خمیر می تونین جرم دندان هاتون رو پاک کنین. مقاله ای که در Journal of Dentistry منتشر شده می گه: «نتایج به دست اومده از پنج مطالعه بالینی کنترل شده روی بیشتر از ۲۷۰ نفر نشون داد خمیردندانای شامل جوش شیرین نسبت به خمیردندانای معمولی بی جوش شیرین، خیلی بهتر و بیشتر جرم دندانا رو برطرف می کنن.» نتایج به دست اومده از آزمایش سطح دندانای بیماران (نزدیک گونه ها، نزدیک زبون، اتصال به لثه و پشت و جلوی دندان) هم نشون داد که استفاده از اجناس دارای جوش شیرین ، جرم و پلاکای دندان رو به میزان بیشتری کاهش داده.

روش درست استفاده از جوش شیرین واسه سفید کردن دندانا اینه که طبق روال عادی، اول دندانا و به ویژه پشت اونا رو خوب مسواک بزنین. جوش شیرین ماده ای زبره، مثل کاغذ سمباده، پس حتما مقدار کافی هیدروژن پروکسید با اون ترکیب کنین تا به مینای دندان هاتون آسیب نزند. این نکته خیلی مهمه چون مینای دندان قابل بازسازی نیس. خمیری که درست می کنین باید از کِرِم هم نرم تر باشه. این خمیر رو حدود ۳۰ ثانیه روی دندان هاتون بمالید و بعد خوب آبکشی کنین.

۳. چرخاندن روغن نارگیل در دهن

واقعا روغن نارگیل دندانا رو سفید می کنه؟ بله. چرخاندن روغن نارگیل در دهن یا همون غرغره کردن اون، یکی از روشای خونگی سفید کردن دندان هاست. تعداد زیادی از کسائی که این روش رو امتحان کردن تأیید کردن که استفاده از روغن نارگیل بعد از مسواک زدن، دندان هاشون رو سفیدتر و سالم تر کرده.

کافیه یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل رو در دهن بذارین و به مدت ۵ تا ۲۰ دقیقه بین دندانا بچرخونین یا چند قطره از اونو به خمیردندان تون اضافه کنین. راه دیگر استفاده از روغن نارگیل واسه سفید کردن دندانا اینه که گوشه یک حوله ی کوچیک و تمیز رو به روغن نارگیل آغشته کنین و روی دندانا بمالید. روغن نارگیل دارای خواص ضد میکروبی بوده و واسه محافظت و تمیز کردن لثها هم خیلی عالیه.

این مطلب مشابه را هم بخوانید :   تفاوت خلاقیت با نوآوری در چیست؟

مقاله ای که در Journal of Contemporary Dental Hygiene منتشر شده می گه: «غرغره کردن روغنای خوراکی (oil- pulling therapy) راه حلی طبیعی و بی خطر واسه سفید کردن دندان هاست که هیچ آسیب ی جانبی نداره. پس میشه اونو به عنوان یک درمان پیشگیرانه در خونه و واسه حفظ بهداشت دهن استفاده کرد.»

۴. استفاده از سرکه ی سیب

حتما با خواص سرکه سیب آشنا هستین. سرکه ی سیب یک آنتی باکتریال طبیعیه که دهن و دندان رو تمیز می کنه، پس منطقیه که بتونه لکهای سرسخت روی دندانا رو هم از بین ببره. سرکه ی سیب به ویژه در پاک کردن لکهای به دلیل قهوه و نیکوتین خیلی خوبه. تحقیقات نشون داده سرکه ی سیب به عنوان یک سفیدکننده ی طبیعی می تونه خوبِ اجناس تجاری لکهای روی دندانا رو از بین ببره. بعضیا میگن بعد از استفاده از سرکه ی سیب، دندان هاشون طوری به نظر رسیده که انگار اونا رو به طور حرفه ای و با مراجعه به دندان دکتر سفید کردن.

راز سرکه ی سیب چیه؟ سرکه ی سیب شامل ترکیباتی مثل اسید استیک، پتاسیم، منیزیم، پروبیوتیکا و آنزیم هاییه که میکروبا (باکتریای مضر و خطرناک) و جرما رو نابود و با هم رشد باکتریای مفید یعنی همون پروبیوتیکا رو سرعت دادن می کنه. از اونجا که سرکه سیب به طور طبیعی خاصیت اسیدی داره، پلاک یا بقیه مواد چسبیده به دندانا رو جدا سازی می کنه. PH سرکه سیب لکهای دندان رو از بین می بره و اونا رو سفید می کنه.

کلید مؤثر بودن استفاده از سرکه سیب واسه سفید کردن دندانا اینه که به طور دائمی از اون استفاده کنین؛ باید کمه کم یک ماه همیشگی از اون استفاده کنین تا بهترین نتیجه رو به دست بیارین. اما مواظب باشین؛ چون سرکه سیب یه جور اسیده که اگه زیاد از اون استفاده کنین یا سفت و سخت اونو به دندانا بمالید به مینای دندان تون آسیب می زنه. سرکه سیب رو حدود یک دقیقه با انگشت روی دندانا بمالید، بعد با آب یا دهن شویه ی هیدروژن پروکسید دهن تون رو آبکشی کنین. بعد از استفاده از سرکه سیب باید دوباره با خمیردندان معمولی دندانا رو مسواک بزنین و دهن تون رو خوب آبکشی کنین. بهتره از خمیردندان بی فلوراید استفاده کنین.

۵. پوست لیموترش یا پرتقال

درست مثل سرکه سیب، پوست مرکباتی چون لیموترش، پرتقال یا عصاره ی لیموترش که شامل اسیدهای مفیده هم در سفید کردن دندانا تاثیردارن. این مرکبات کلا خیلی پرخاصیت هستن اما اگه بیشتر از حد مصرف شن، خاصیت اسیدی زیاد اونا ممکنه به مینای دندان آسیب بزنه. بعد از استفاده از پوست لیموترش یا پرتقال روی دندانا، همیشه دهن تون رو خوب آبکشی کنین تا به مشکلات اون دچار نشید. واسه اینکه بهترین نتیجه رو بگیرین، از دهن شویه ی هیدروژن پروکسید استفاده کنین.

۶. توت فرنگی و خوراکیای سالم دیگر

گفته می شه بعضی افراد مشهور دندان هاشون رو با خوراکیای سالمی مثل توت فرنگی سفید و نورانی می کنن. توت فرنگی شامل آنتی اکسیدانای مفید و ترکیبات دیگریه که واسه سلامت دندانا مفیده. اما این تنها توت فرنگی نیس که با بالارفتن سن به حفظ ظاهر دندان هاتون کمک می کنه بلکه کیفیت تغذیه ی عمومی تون هم رابطه تنگاتنگی با سلامت دندان هاتون داره. غذاهایی که کمک می کنن لثه و دندانا قوی و سالم بمونن و از مریضیا و علائم سال خوردگی دور شن شامل موارد زیره:

  • منابع کلسیم مثل ماست یا شیر؛
  • غذاهای پر از منیزیم و پتاسیم مثل سبزیجات برگ تیره، سیب یا گلابی؛
  • تخم مرغ محلی؛
  • قارچ؛
  • سیب زمینی شیرین، هویج و کدوحلوایی؛
  • کرفس؛
  • مغزهایی مثل گردو و بادام.

۷. زغال فعال

زغال فعال یه جور زغاله که روزنهای خیلی ریز داره و می تونه مواد مایع مثل آب رو از داخل خود عبور بده. اساسی ترین فرق بین زغال فعال و زغال معمولی وجود این روزنه هاست. از زغال فعال واسه به دام انداختن سموم بدن استفاده می شه که می تونه با جذب پلاکا و ذرات میکروسکوپی که عامل لک شدن دندانا هستن، دندان هاتون رو سفید کنه. یک مسواک مرطوب رو به پودر زغال فعال آغشته کنین و مسواک بزنین، به ویژه قسمتایی که لکهای بیشتری داره. بعد با چند جرعه آب و چرخاندن اون در دهن، خوب آبکشی کنین تا وقتی که آبی که از دهن بیرون می ریزید شفاف باشه. بهتره دو تا سه بار در هفته با زغال فعال مسواک بزنین اما اگه روکش، کاپ یا ونیر (لمینت) چینی دارین، این راه حل مناسب شما نیس.

خطرات سفید کنندهای عادی در بازار

هر چند خیلیا دوست دارن دندانایی سفیدتر و نورانی تر داشته باشن، اما هستن کسائی که دچار وسواس فکری شده و به این کار وابسته شدن. دکتر ایروین اسمیگل (Irwin Smigel)، سرپرست انجمن دندان پزشکی زیبایی آمریکا در مورد مد شدن سفید کردن دندانا می گه: «افرادی هستن که هیچوقت به رضایت نمی رسند؛ دیده ام کسائی رو که به دلیل زیاده روی در سفید کردن دندانا (بلیچ کردن) و آسیبی که بخاطر این به بافتا وارد شده نیاز به روت کانال پیدا کردن، بخشی از مینای دندانای شون از بین رفته و دندانا نیمه شفاف، غیرطبیعی و آبی یا خاکستری رنگ شدن.

تحقیقات نشون داده که اجناس سفید کننده دندان می تونن با نازک کردن مینای دندان به اون آسیب بزنن. استفاده ی تکراری از این اجناس کم کم موجب فرسایش مینای دندان می شه و حساسیت دندان رو به ویژه هنگام خوردن مایعات گرم و سرد یا غذاهای اسیدی بیشتر می کنه. دندان پزشکان آکادمی آمریکایی Cosmetic Dentistry گفتن: «تموم کالاهایی که در مطب دندان پزشکان استفاده می شه و هم کالاهایی که بی نیاز به نسخه فروخته می شن بی ضررند، اما در بین اونا اجناس اسیدی ای هست که اگه بیشتر از اندازه مصرف شن، به دندانا آسیب می رسانند.»

نتیجه اینکه جهت مراقبت بهتر از دندانا باید از این اجناس در حد میونه روی و بعد از به کار بردن راهکارهای طبیعی استفاده کنین.

اجناس سفیدکننده ی دندان تنها باید با مشورت دندان دکتر مصرف شن. یادتون باشه این مواد موقتا دندانا رو سفید می کنن و اثرات دراز مدت ندارن. بهترین راه سفید کردن دندانا اینه که تغذیه ی سالم داشته باشین، هر روز دندانا و لثه هاتون رو مسواک بزنین و خوب آبکشی کنین و مصرف چای، قهوه و خوراکیای شیرین رو به کمه کم برسونین. اولین اقدامی که باید بکنین اینه که اگه سیگار می کشین اونو ترک کنین! و البته در هر سن وسالی که هستین، با کمک یک محصول خونگی، طبیعی و بی خطر، هر روز به دندان هاتون رسیدگی کنین و به اونا عشق بورزید.

سفیدکنندهای طبیعی هم ممکنه به دندانا آسیب بزنن؟

بله! بعضی سفیدکنندهای طبیعی هم می تونن مینای دندان رو از بین ببرن و واسه همین مصرف اونا پیشنهاد نمی شه مثلا آب لیموترش. همونجوریکه گفتیم پوست لیموترش یک راه حل خوب و سالم واسه سفید کردن دندان هاست اما آب لیموترش اسید خیلی قوی ایه. اسید موجود در آب لیموترش واسه سفید کردن پارچه و لباس، نورانی کردن موها و برطرف کردن لکها ی مبل و پرده خیلی عالیه، اما نباید از اون واسه سفید کردن دندانا و تمیز کردن لثها استفاده کنین. اسید می تونه در دندان هاتون چاله های ریزی بسازه و پس هر نوع خوراکی که با استعداد لکه دار کردنه وارد این چاله ها شده و در اونجا باقی می مونه. اسید لیموترش اون قدر قویه که در آخر می تونه دندان رو خالی و نابود کنه!

واسه استفاده ی مناسب و به اندازه از هر نوع محصول سفیدکننده ی دندان ، بهتره مقدار کمی از اونو به کار ببرین، دستورالعملا رو جدی بگیرین و به علائمی که نشون دهنده ی زیاد حساسیت هستن توجه داشته باشین.

برگرفته از: draxe.com

By:

0 thoughts on “واسه سفید کردن دندان چه کنیم؛ ۷ ترفندی که کمک می کنه دندان ها بدرخشند 

دیدگاهتان را بنویسید